Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Guvernul isi asuma astazi raspunderea pe Legea educatiei, desi Opozitia a cerut amanarea raspunderii, au decis Birourile permanente. Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca Guvernul sa isi asume astazi raspunderea pe Legea educatiei, desi opozitia a cerut amanarea acesteia pana se pronunta Curtea Constitutionala. Decizia a fost luata cu 12 voturi "pentru" si 11 voturi "impotriva", potrivit MEDIAFAX.
Premierul Emil Boc a declarat, la Parlament, ca Birourile Permanente nu pot amana data angajarii Guvernului pentru Legea educatiei, deoarece promovarea actului normativ pe baza acestei proceduri reprezinta o decizie suverana a Executivului, care nu poate fi cenzurata.
"Cum sa amane ? Noi am fost invitati pentru ora 10.00, suntem prezenti, si nu au niciun temei legal, politic si constitutional sa amane asumarea raspunderii. Decizia de asumare e o decizie suverana a Guvernului. Guvernul isi pune pe masa mandatul, iar Birourile Permanente nu pot cenzura decizia Guvernului de asumare pentru ca deja au fost stabilite data si ora", a declarat Boc.
Forma finala a Legii Educatiei a fost adoptata miercuri noaptea de catre guvernul Boc, fiind depusa la Parlament in vederea angajarii raspunderii, planificata de catre Birourile reunite ale celor doua camere pentru astazi.
Cele aproape 1000 de amendamente ale Legii Educatiei, depuse cu precadere chiar de parlamentarii Puterii, au fost dezbatute in cinci ore la sedinta extraordinara a Guvernului de miercuri noapte, potrivit Realitatea.
Daca in proiectul initial rectorii erau desemnati prin concurs, in noul proiect, institutiile de invatamant superior primesc libertatea de a opta intre doua modele distincte: alegerea rectorilor prin scrutin universal sau dupa modelul corporatist.
Totodata, daca initial li se interzicea acestora sa fie membrii de partid, in noul proiect nu li se va permite sa detina functii de presedinte sau vicepresedinte in filialele formatiunilor politice.
Rudele pana la gradul III nu vor mai putea detine functii de conducere in cadrul aceleiasi universitati, proiectul initial vizand restrictii doar la nivel de facultate.
Noua Lege a Educatiei prevede si ca scolile in care invata putini elevi sa fie comasate. Mai mult decat atat, in actul normativ se recomanda si universitatilor din Romania sa fuzioneze pentru a deveni mai puternice, inclusiv din punct de vedere financiar, potrivit MEDIAFAX.
De asemenea, Noua lege a Educatiei mai prevede ca admiterea la liceu sa se faca pe baza de protofoliu, cu doua probe scrise si examen optional, organizat de fiecare liceu in parte. Evaluarea elevilor se va face din doi in doi ani, iar profesorii vor fi obligati sa faca un masterat didactic urmat de stragiu de practica prin teste nationale.
Clasa pregatitoare va trece la invatamantul primar, iar parintii vor fi nevoiti sa plateasca amenzi daca elevii chiulesc, potrivit noului act normativ.
Saptamana trecuta, conducerea Parlamentului a decis ca Guvernul sa isi asume raspunderea pe Legea educatiei in 28 octombrie. Liderul PNL Crin Antonescu a declarat insa, miercuri, ca liberalii vor solicita in Birourile Permanente reunite ca asumarea raspunderii Guvernului pe Legea educatiei sa fie amanata cu o saptamana, pana cand judecatorii Curtii Constitutionale se vor pronunta. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a cerut de asemenea acest lucru.
Curtea Constitutionala a decis, miercuri, "redeschiderea dezbaterilor" in cazul privind conflictul juridic de natura constitutionala, invitand toate autoritatile implicate si stabilind ca termen data de 3 noiembrie.
In 18 noiembrie 2009, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala Legea educatiei asumata de Guvern in 15 septembrie 2008. In motivarea deciziei, Curtea Constitutionala a aratat ca angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi facuta oricand, oricum si in orice conditii, deoarece aceasta modalitate de legiferare reprezinta, intr-o ordine fireasca a mecanismelor statului de drept, o exceptie.
sursa: 9am.ro
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.